فرزند دختر و چالش های مردسالار

شنبه 28 دی ماه سال 1387


پنجشنبه بیست و شش دی ماه٬ سه تا پنج و ربع عصر٬ جلسه ی چندین و چندم و فصل اول "اگر فرزند دختر دارید ..." النا جیانینی بلوتی با ترجمه آقای پوینده .

طبق روال همیشه با خبرهای هفته و این بار دو هفته در حوزه های مرتبط با زنان و حضور تمامی اعضا آغاز کردیم . چند خبر از فروغ و پیگیری اش برای خبرهای بیشتر و انکارهای ما . در خصوص اخبار دست کم بیست و پنج دقیقه صحبت کردیم تا نوبت به کتاب رسید .

"اگر فرزند دختر دارید ..." 1974 (53-1352) نوشته و برگردان آن در 1376 انجام شده است . آن طور که بر می آید - حداقل از فصل اولش - خلاف استفاده از مطالب علمی بیشتر دارای تم ژورنالیستی است و با گذشت نزدیک به چهار دهه از زمان نگارش تکیه روی مطالب علمی آن نیز چندان عقلایی به نظر نمی رسد . احساسات در جای جای آن موج می زند و حالتی مانیفست گونه به آن می بخشد، کما اینکه مترجم در پیشگفتار هم متذکر می شود که کتاب حاضر درصدد انتقاد از زنان نیست و در جهت ایجاد خیزش در آنها نگاشته شده و حالتی انگیزشی دارد .

عضوی جدید، همانند گذشته معرفی های چندباره و امید به دیدارهای مجدد .

اما وجه تمایز این جلسه با جلسات پیشین که در ارتباط مستقیم با موضوع بحث قرارداشت بیان تجربه زیسته تک تک اعضا راجع به تولد، کودکی، نوجوانی و جوانی در خانواده و نگرش آن به معقوله ی جنسیت بود . جایی که مطالب جالبی از تبعیض علیه زنان و شروع آن از دوران قبل از بارداری و حین آن با انواع و اقسام تمهیدات برای تولد یک نوزاد پسر نقل شد . مطالبی از یک خانواده با چهار فرزند دختر، خانواده ای با شش دختر و یک پسر، دو دختر و یک پسر، دو پسر و ... . واکنش متفاوت و گاه همسان خانواده های طرفین در خصوص پسردار شدن که گویا مسئله ی محوری دوران بارداری است و اینکه منش در محبوبیت و مقبولیت فرزندان، نوه ها و نتیجه ها چندان مؤثر نیست بلکه این جنسیت است که تعیین کننده علاقه والدین به بچه ها می باشد .

اما خود کتاب، نویسنده در نقد تمامی آثار تبعیض پیش از بارداری، در طول بارداری و هنگام زایمان که اصلاً هم کم نیستند فعالانه می کوشد . به بیان مقبولیت جنس مذکر در اقوام مختلف - خاصه ایتالیا - از دیرباز تاکنون می پردازد و این که کلیه ی نشانه های خوب اعم از بالا رفتن وزن، افزایش زیبایی چهره، خوش خلقی مادر به هنگام بارداری حاکی از پسر بودن جنین است و بالعکس تمامی آثار بد نوید تولد یک دختر را می دهند و استثنا ها که به هیچ وجه کم هم نیستند خدشه ای را در این باورها سبب نمی شوند را یادآور می شود . او می گوید علاقه به پسرها ریشه در قوای جسمی و در نتیجه کمک مؤثرترشان در امرار معاش خانواده دارد، اما در ادامه به این مبحث می پردازد که پس از مهاجرت از روستاها به شهرها و پیدایش زندگی مدرن و تغییر شرایط و تحمیل هزینه های تحصیلی و تفریحی فزون تر آن ها به خانواده کماکان محبوبیتشان دست نخورده باقی مانده است . همچنین اعمال فشار خانواده در تلقین باورهای مردسالار به فرزندان که در پسرها به شکل القای حس شجاعت، اعتماد به نفس، برتری و در دختران با حس خجالت، حیا و  وابستگی همراه است و این مسئله که این فشارها در جهت ایجاد تمایز هر بیشتر میان دو جنس است . در ادامه بلوتی به اثرات مخرب این گونه اعمال بر روند شکل گیری شخصیت دختران می پردازد و روشن می سازد که عامل بروز اضطراب، ترس و عدم اتکا به نفس در آن ها رفتارهای نادرست جامعه و خاصه خانواده مردسالار است .

فصل دوم مورد بحث جلسه هفته آتی گروه است و ادامه ی کتاب نیز در جلسه بعد بررسی می شود که گزارشات مربوطه پیرو آن انتشار خواهد یافت .

 

کاوه